Sök billiga flyg
hitta ditt nästa äventyr
Jämför priser
välj den bästa biljetten
Boka hos resebyrå
förverkliga dina drömmar
   

Du har säkert inte missat att även flygbolag och reseoperatörer kan gå konkurs då och då. Nu senast drabbades Suntours, Skyways och Climber Sterling. Detta påverkar såklart dig som resenär, men det finns sätt att skydda sig. Genom att prata med relevanta aktörer i branschen och samla flygnyttig information har vi skapat en guide för dig som vill ha flygstolsryggen fri när olyckan är framme!

Du har säkert redan hört talas om den så kallade resegarantin, som utfärdas av kammarkollegiet. Resegarantin ger dig ersättning om du har köpt en resa som ställs in eller avbryts, till exempel för att researrangören har gått i konkurs. Alla som säljer resor måste ställa garanti hos Kammarkollegiet för att skydda sina resenärer. Det är Resegarantinämnden som beslutar om vilka resenärer som ska få ersättning och ersättningens storlek. Du måste ansöka hos nämnden inom tre månader från det att resan avbröts eller ställdes in. 

Men, resegarantier gäller endast för paketresor, d.v.s. resor där du bokat flyg och boende från samma operatör. Resegarantin gäller alltså inte om du endast bokat flyg. 

 Peter Carlsson, vd på Travellink bekräftar detta för oss i ett pressmeddelande:

- Om du bokar en paketresa med både flyg och hotell så får du tillbaka varenda krona om flygbolaget går i konkurs. Alla resebyråer ska erbjuda denna garanti till sina kunder. Men det kan ändå vara bra att extrakolla den lilla resebyrån du bokat resan hos, eller köpa resan hos ett större bolag, säger Peter Carlsson.

 

Allaflygbiljetter talade också med Markus Andersson, som arbetar som handläggare på kammarkollegiet.

“Om du bokar en paketresa via en och samma reseoperatör som ställt resegaranti hos oss så har du ett fullgott skydd och har ingenting att oroa dig över. Däremot kommer exempelvis din hemförsäkring inte att täcka detta.” 

 

Markus berättade också för oss om ett behändigt begrepp han kallade för en “paketliknande” resa. 

“Om du vill kan du boka flyg till en destination först, exempelvis London, kan du gå in ett par dagar senare och boka hotellet. Det viktigaste är att du använder dig av samma reseleverantör.”

 

Så vad gör man om man endast vill boka flyg utan att riskera att bli strandad på en flygplats när bolagens pengar är slut? Resebyråernas lösning heter konkursförsäkring och erbjuds av de flesta online-resebyråerna på marknaden. Denna försäkring skall täcka dina utlagda biljettkostnader om ett eller flera av dina flygbolag går i konkurs före eller under din resa. Villkoren kan skilja sig något beroende på leverantör men generellt har du som resenär ett bra skydd för en mycket billig penning, inte sällan under 100-lappen. På ovan nämnda Travellink kostar en konkursförsäkring 75 kronor.

 

Så varför täcker inte hemförsäkringen den här typen av förluster? Allaflygbiljetter ringde upp Peter Ek som är produktutvecklare på försäkringsbolaget Folksam.

“Idag täcker inte hemförsäkringen den här typen av förluster, vilket heller inget av de stora försäkringsbolagens hemförsäkringar gör. Det är heller inte möjligt att köpa ett försäkringstillägg.”

 

På frågan om detta är något vi kan se i framtiden är Peter Ek däremot mer hoppfull

“Vi har sett en uppgång på den här typen av problem och tittar just nu på hur man just kan erbjuda en konkursförsäkring som ett tillägg till hemförsäkringen.”

 

Om vi ska sammanfatta behöver du alltså tänka på att:

 1. Köp konkursförsäkring om du endast köper en flygbiljett, för att vara skyddad mot en konkurs före eller under din resa. Alla större resebyråer erbjuder idag denna tjänst och kostar runt 100 kronor.

2. För att vara skyddad av resegarantin måste du köpa en paketresa, d.v.s. flygresa och boende. Du måste köpa dem av samma resebyrå för att vara skyddad, men du behöver inte köpa dem vid samma ordertillfälle. Dubbelkolla med kammarkollegiet att man ställt resegaranti. 

3. Kontrollera att den resebyrå du valt har ställt en resegaranti hos Kammarkollegiet

 

Länkar

Kammarkollegiet

Resegarantilagen

 
 
   

Lägg till kommentar

biuquote
Loading

   
   
Ändra sidinställningar
   
Tipsa en vän om den här resan!
Mottagarens e-postadress*

Ditt namn*

Din e-postadress*

Meddelande (valfritt)

Skicka
   
Tack för att du använder allaflygbiljetter.se
Vi vill gärna veta vad du tycker eller något, fyll i sådant här.
   
Registrera konto
Email
Lösenord (minst 4 tecken)
Bekräfta lösenord
SKICKA
   
Logga in
Email
Lösenord
   
Allaflygbiljetter.se
Om oss
FAQ
Privacy Policy

Jämför alla billiga flygbiljetter
Vi hjälper dig att hitta nätets bästa flygbiljetter bland resebyråer och flygbolag över hela världen. En enkel sökning ger dig snabbt och gratis en jämförelse av nätets bästa alternativ. Bokningen gör du smidigt genom att klicka dig vidare till en av våra återförsäljare.
© 2007-2024 allaflygbiljetter.se
Hjälp oss att bli bättre
Ditt namn:

Din epostadress:

Ris, Ros, Förslag eller Frågor?


SKICKA