Vintern är långresornas tid. Vi byter vinterkängor mot flip-flop och duntäcken mot badlakan. Men ju längre vi reser desto större är ofta tidsskillnaden. Bovarna i dramat kallas för jetlag och tidszoner. Men det finns knep som underlättar dygnsomställning och jetlag.
Före resan
Är du nattmänniska eller morgonmänniska? Denna självinsikt kan både hjälpa och stjälpa när du ska resa över tidszonerna. Ska du exempelvis västerut så kan det vara en klok idé att nattsudda framför filmer på TV. Om du däremot flyger österut kan det vara läge att försöka somna tidigt över en tråkig bok. Att komma in i den lokala tidsrytmen snabbt är A och O, så varför inte tjuvstarta!
Under resan
Vatten, vatten, vatten! Drick mycket under resan. Kroppen behöver ovanligt mycket vätska när den är i transit och vätskebrist är en av de vanligaste orsakerna bakom att må lite dåligt när man reser. Kroppen trivs dessutom bäst när den sover naturligt. Sömnmedel är alltså en dålig idé. Alkohol på planet är heller inte den bästa idén, men vad gör man inte när semesterpeppet smyger sig på. Varannan vatten kanske?
Framme
Ta tjuren vid hornen när du kommer fram och försök rida ut den första dagen enligt lokal tid. Är det dag så försök vara ute i dagsljuset. Är det natt så försök att sova direkt och få så mycket ostörd sömn du bara kan. Undvik tupplurar om du flyger österut, och försök att sova så länge som möjligt om du är på västligare längdgrader.
Ät lätt och drick mycket i början. Om du flyger västerut kan det vara en god idé att ha lite snacks på nattduksbordet så slipper du gå och flänga när du vaknar på den tidiga morgonkvisten. Det är annars viktigt att vara ute och just flänga. Motion och frisk luft gör omställningen enklare. Men glöm inte bort att du är på semester! Vem vet, kanske behöver man inte göra mycket mer än att ligga i hängmattan medan tiden tänker på annat…