Teppanyaki, Tempura, Kaiseki och givetvis Sushi. Listan kan göras lång med mat som har sitt ursprung i Japan, alla med sina unika tillagningssätt och spännande smaker.
I Tokyo är restaurangerna är oftast små och har plats för få besökare. Det gör att de blir lite dyrare men kocken hinner samtidigt ge maten lite extra kärlek och omtanke. I Tokyo finns flest 3-stjärniga restauranger i hela världen, hela 13 stycken har fått högsta betyg av Michelinguiden. Men för japanerna själva spelar det ingen roll eftersom “Inga utlänningar kan bedöma vår mat”.
De japanska kockarna lägger stor prestige i maten de lagar och varje rätt har sitt eget liv, allting görs med millimeterperfektion.
Nedan följer tre restauranger som är något av det bästa Tokyo har att erbjuda.
Sukiyabashi Jiro Honten
Kanske världens bästa Sushirestaurang. Ägaren Jiro Ono är 85 år och styr med hela handen. Rätterna är små men smaken är ren perfektion. allt görs med kärlek och största noggrannhet. Bokningar tas enbart emot den första i varje månad och telefonen går varm. Lyckas du få en sittning är det bara att luta dig tillbaka och se fram mot en smakexplosion, det kommer vara värt varenda öre.
Kanda
Kanda är något annorlunda än den vanliga japanska restaurangen. Här låter ägaren Hiroyuki Kanda dina smaklökar och preferenser vara med att bestämma. Han ändrar rättens storlek och smaker efter önskemål och kompletteras med ett bra utbud av viner och sake. Anpassar ingredienserna efter årstid och är en av Japans mest intressanta restauranger.
Ryugin
Mat gjord med hjärna. Ägaren Seiji Yamamoto menar att allting i matlagningen händer med en orsak, han försöker tänka ut alla varför och skapa rätter efter det. Ett koncept som går hem och på Ryugin är fisken i centrum. En restaurang väl värd ett besök när du besöker Tokyo